Он-лайн търговията – все по-предпочитана алтернатива

В последните няколко години все по-актуална става темата за електронната търговия. С развитието на технологиите и все по-засилващата се сила на Интернет, много хора предпочитат да изберат този тип представяне на своят бизнес, вместо класическият „физически“ магазин или офис. Това разбира се си има своите предимства:

  • На първо място спестявате редица разходи: Не е нужно да плащате наеми за помещение в което да извършвате дейността си. Спестявате от заплати на персонал – можете сами да извършвате дейността си, като при това разполагате с времето си и не сте обвързани с това да бъдете винаги на едно и също място. Нужен ви е компютър и Интернет и реално можете да ръководите дейността си от всяко едно кътче на света.
  • Не се ограничавате само до вашето населено място. Реално вие излагате бизнеса си пред един неограничен пазар. Ако правилно развиете онлайн представянето си то може да представите продукта си пред клиенти от цял свят.

Има още редица плюсове на онлайн търговията, които я правят все по-предпочитана. Отделно от това според направени множество проучвания с всяка изминала година многократно се увеличава броя на хората залагащи на този вид алтернативно пазаруване. Така те спестяват време в безкрайно обикаляне на магазини или в търсене на конкретна услуга. Нещо, което в днешното забързано ежедневие е много важно, тъй като времето е най-ценният ни ресурс и е добре да го използваме максимално рационално. Също така това позволява много по-лесно и бързо да се сравнят цените между различните търговци и така клиентът да избере най-изгодната оферта за неговите нужди. Разбира се за да стартирате своят он-лайн бизнес на първо място е необходимо да имате достатъчно атрактивен и функционален сайт. За целта е нужно да се свържете с професионален уеб дизайнер, който да се погрижи за вашето представяне в глобалната мрежа.

Финансово-счетоводни аспекти на онлайн търговията

При он-лайн бизнеса важат почти същите правила както и при класическият тип търговия. На първо място трябва да си регистрирате собствена фирма, чрез която да изградите вашият сайт, да създадете трайни взаимоотношения с вашите контрагенти и да предлагате вашата стока или услуга на крайният клиент. Тук се включват и всички останали задължения свързани с осигуряването на управителя и служителите на фирмата. Можете да изберете дали да се регистрирате по ДДС или не в зависимост от дейността, която ще упражнявате. Остават задълженията за изготвяне и публикуване на годишни финансови отчети и декларации към приходната агенция и националният статистически институт. Има обаче и някои различия от класическият тип търговия. Един от тях е възможността от избягване задължението за издаване на касов бон при всяка продажба в брой. Масово се използва наложеният платеж като начин за разплащане при извършване на он-лайн сделки. Използват се услугите на куриерски фирми, които транспортират стоките от продавача до крайният клиент. Някои от куриерските фирми вече предлагат услугата Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод. Тази услуга се предоставя от лицензиран пощенски оператор. Издадената разписка за извършен пощенски превод е абсолютно законов документ, който освобождава търговеца от задължението да издаде касова бележка. Освен тази, при онлайн търговията съществуват и други особености, на които трябва да се обърне сериозно внимание още в началото на стартиране на дейността, преди да бъдат допуснати неточности, които понякога може да се окажат дори и фатални.

Бъдете внимателни – грешките може да ви струват скъпо

При така развиващият се Интернет пазар все повече зачестиха и проверките на онлайн магазините и търговците предлагащи подобен тип услуги. Органите на данъчните власти обръщат все по-голямо внимание на този разрастващ се отрасъл. В данъчната практика има вече и голям брой търговци, на които бяха наложени сериозни санкции заради неспазване на законовите изисквания за извършване на он-лайн бизнес, поради неглижиране на този аспект от дейността. Някои от тях дори бяха принудени да прекратят дейността си след направените данъчни ревизии. Недоглеждането на нещата може да ви струва скъпо. Не си мислете, че щом извършвате дейността си в Интернет оставате анонимни или недосегаеми. За да бъдете изрядни и защитени задължително използвайте услугите на професионална финансово-счетоводна фирма. Така ще можете да се отдадете изцяло на разрастването на вашият бизнес а и ще получавате постоянно консултации и съвети за това как да се възползвате от законовите норми така, че да извличате винаги максималният ефект за вашата дейност.

Бончо Янчев
Асистент одитор
Финансово – Счетоводна къща СКОДИ
https://skodi.net/