При стартирането на нов бизнес има редица важни неща, които е хубаво да си изясните и да решите в самото начало, за да не настъпват обърквания и загуби за вас още на старта. Разбира се първият въпрос е свързан с юридическият статут на дружеството, дали ще сте сам собственик или ще имате съдружници, какъв да бъде фирменият капитал и т.н. В настоящата статия ще се спрем на друг много важен начален въпрос, който повечето хора си задават а именно – Да се регистрирам ли по ДДС. Отговорът разбира се и тук не е само един , а зависи от редица фактори и от спецификата на дейността, която сте решили да упражнявате.

Какви са основните правила?

Какви са най-общо механизмите при ДДС операциите – ползваме данъчен кредит (възстановяваме си платеното ДДС) при покупки от регистрирани лица, но също така сме задължени да внасяме и 20% данък при всяка продажба. Ежемесечно при правилна отчетност се водят дневници за всички покупки и продажби, в следствие на което като краен резултат за месеца имаме съответно ДДС за внасяне или право на възстановяване на платения данък.

Ползи при регистрация още при стартирането на бизнес

Закона предвижда задължителни условия за регистрация на дружествата, на които ще се спрем малко по-късно. Възможно е да си направите и директна регистрация по ваше желание още щом си откриете фирма и решите да упражнявате дадена дейност. Това е безплатна услуга и в този случай става много бързо тъй като фирмата е все още нова и данъчните власти няма какви толкова проверки да правят по нея. Кога е изгодно това за вас? Най – честият случай е този: ако дейността ви е свързана със значителна първоначална инвестиция – закупуване на търговско помещение или офис, техника, машини, оборудване и др. В този случай препоръчвам веднага доброволната регистрация по ДДС тъй като така ще си върнете 20% от направените първоначални инвестиции. Това в доста случаи е не малка сума, която по-късно може да използвате като оборотни средства за вашият бизнес. В обратния случай ако не се регистрирате вие ще изгубите безвъзвратно тези пари и допълнително ще трябва да вложите „нови“ такива за да развиете дейността си.

Кога може и да изчакате

Ако имате намерение да започнете някой съвсем малък бизнес, в който не са ви необходими първоначално големи суми за инвестиции и закупуване на оборудване, то тогава може и да изчакате. Тъй като в този случай няма да дължите ДДС на продажбите, може да си позволите малко по-ниски крайни продажни цени на вашите стоки или услуги и така да бъдете малко по – конкурентни в този начален етап, с което и да привлечете клиентите на ваша страна.

Задължителни условия за регистрация по ДДС

Има някои задължителни условия, при които сте длъжни да се регистрирате без значение от вашето желание или нужни инвестиции и те са:
Ако достигнете през последните дванадесет месеца облагаем оборот чрез вашата дейност от 50 000лв. или повече.
При търгуване със страни от ЕС или трети страни. Необходимо е да сте регистрирано лице тъй като иначе ще трябва да внесете 20% от сумата в държавната хазна без да имате право да си я възстановите.

В Заключение

Както виждате отговорът на въпроса за това дали да се регистрирате по желание или не, не е еднозначен а строго индивидуален. Всичко зависи от естеството на вашата дейност и вашите цели. За да не допускате грешки още от самото начало на развитието си е нужно да изберете правилна фирма, която да поеме вашето финансово и счетоводно обслужване. Те ще ви консултират и ще ви кажат как е най-добре да постъпите във вашият случай така, че да постигнете максимални ефекти. Ние във Финансово – Счетоводна Къща СКОДИ вървим ръка за ръка с нашите клиенти, защитаваме техните интереси и се грижим за това винаги да получават най-добрите решения за тяхната конкретна дейност. Ако се колебаете как на постъпите във вашия конкретен случай или просто имате нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нас.

Бончо Янчев
Асистент одитор
Финансово – Счетоводна къща СКОДИ
https://skodi.net/