Кое е първото, което трябва да направя?

Имате някоя страхотна идея за бизнес, но не знаете от къде и как да започнете. Един от основните въпроси, който на първо място следва да си изясните е т.нар. юридически статут на Вашата фирма. Опциите за това са не малко, но основните, така да се каже най-масови и най-подходящи в общия случай са три – ЕТ, ЕООД или ООД

Особености при ЕТ

Нека първо да се спрем на Едноличният търговец /ЕТ/. Общо взето това е една остаряла и не много ефективна форма на управление на вашият бизнес, ползваща се с някои данъчни облекчения в миналото, но в настоящият момент не много подходящ вариант. Трудно бих могъл да посоча положителните страни на ЕТ, за това ще се спра главно на недостатъците на тази форма. На първо място ЕТ е неограничено отговорно дружество! Какво означава това? Най-просто казано това означава, че физическото лице – търговец отговаря пред кредиторите и държавата с цялото си лично имущество, не само с притежаваното имущество като ЕТ, но и всичко което е ваша лична собственост (тук се включват вашите апартамент, кола, вила, имоти и т.н.) В един момент ако поради някаква причина чрез дейността си затънете в дългове които не можете да покриете освен, че може да се наложи да прекратите дейността си, възможно е да се окажете и без абсолютно никакво лично имущество (в буквалният смисъл може да се окажете на улицата). Като цяло по своята същност ЕТ не се смята за юридическо лице и за това изцяло се подчинява на закона за данъци върху доходите на физическите лица. Не ви препоръчвам да започвате нова дейност чрез използване на ЕТ, а на тези от вас, които са еднолични търговци чрез регистрирани стари фирми препоръчвам да преобразуват статута си. Ако се чудите как може да стане това, винаги може да се свържете с нас и да получите необходимата ви информация.

Е/ООД – най-добрият вариант!

Другата група, за която стана въпрос, това са така наречените дружества с ограничена отговорност. Както се може би разбирате в името им се крие и най-голямото им предимство – Техните собственици отговарят пред кредиторите и държавата ограничено, само до размера на дяловата си вноска в капитала на дружеството. За разлика от ЕТ тук каквото и да стане с бизнеса който сте стартирали вашето лично имущество винаги ще остане защитено и непокътнато. Сегашният закон дава право фирми да се откриват с капитал от 2 лева, което в случая ще бъде и размера на вашата лична отговорност като собственик. В същото време прави откриването и стартирането на бизнес достъпно дори и за хора с малко финансови възможности. В зависимост от това дали дружеството има само един собственик или няколко съдружници вече се обособяват и двата вида ЕООД и ООД. За разлика от ЕТ, Е/ООД е юридическо лице и като такова се подчинява изцяло на нормите разписани в ЗКПО.

Обобщение по темата

Разбира се каквато и форма да изберете, търговските, трудовите, данъчни и правни особености и задължения далеч не са прости. Изискват богат опит и задълбочени познания в материята, за това и от особена важност, дори бих казал и основен ваш приоритет при стартиране на бизнес е да намерите правилните хора, на които да поверите вашето счетоводно обслужване. Така може да си спестите много бъдещи проблеми и в същото време да се възползвате максимално от всички законови данъчни облекчения и привилегии. В заключение ако все още се чудите каква форма да изберете горещо ви препоръчвам да заложите на дружествата с ограничена отговорност. Най-подходящият и сигурен път към вашият успех.

Бончо Янчев
Асистент одитор
Финансово – Счетоводна къща СКОДИ
https://skodi.net/