Едни от наложилите се в световен мащаб Маркетплейси – Etsy.com, е подходящ избор за много потребители решили да се впуснат в света на он-лайн търговията. Etsy е специализирана платформа за продажба най-вече на разнообразни ръчно изработени продукти и различни видове антики. Има разбира се и други стоки, които можете да намерите там.

В настоящата статия ще се спрем не на функционалностите на платформата и начина на работа с нея /в Интернет пространството има достатъчно информация за това/, а на един не по малко важен въпрос, който интересува всеки, който е решил да създаде свой магазин там, а именно: Счетоводното отчитане и данъчните аспекти на този тип дейност.

Какво е нужно за да стартираме бизнес чрез Etsy?

Истината е, че в началото ако не сте сигурни, че това е точно за вас или искате само да пробвате какво представлява платформата можете да го направите и като физическо лице. Ако практикувате този начин за малък период от време и реализирате малки обороти / от порядъка на до 600лв. на месец/ и в края на годината си подадете Годишна Данъчна Декларация, в която да обложите тези доходи, това за момента все още е допустимо като вариант. Ако обаче сте решили да правите сериозен бизнес, искате да сте напълно изрядни пред закона и да сте сигурни, че няма да имате проблеми първото нещо, което трябва да направите е:

  1. Регистрация на фирма. Ако ще извършвате дейността сам ви е необходимо ЕООД, ако ще сте двама или повече съдружници в това начинание ще е необходимо да регистрирате ООД.
  2. Регистрация по ДДС – Преди още да сте стартирали дейността си трябва да регистрирате фирмата си по ДДС, при което ще получите т.нар. ДДС /VAT/ номер, който е необходимо да посочите при създаване на акаунтите си. ДДС регистрацията е необходима дори само поради факта, че Etsy използва свое европейско дружество в Ирландия, през което издава фактурите към своите клиенти тук. Отделно ако използвате определени други услуги или допълнителни рекламни канали като Facebook, Google и т.н. това е допълнителна предпоставка изискваща вашата предварителна ДДС регистрация.
  3. Създаване на фирмени акаунти – Навсякъде където се регистрирате, за използването на услуги свързани с дейността ви, трябва да използвате данните на фирмата и задължително VAT номера и. Не правете грешката да попълвате вашите лични данни като физическо лице, понеже в последствие тези разходи няма да ви се признаят, а е възможно и по този начин да платите ДДС, което използвайки фирмата ще избегнете. Определен тип акаунти подлежат на допълнителна регистрация в БНБ като PayPal, Revolutq Transferwise и др.
  4. Регистрация на магазина в НАП – Налага се единствено ако имате изрично задължение съгласно Наредба Н-18 за издаване на касов бон.

Какви месечни задължения ще имате относно счетоводно отчитане и осигуряване?

За да може да бъде водено коректно счетоводство на вашият бизнес трябва да предоставите на обслужващата ви фирма определени документи всеки месец а именно:

  • Отчети от Etsy, които показват направените продажби за периода. Тъй като клиентите основно са физически лица, тук има значение дали те са от страни членки на ЕС и дали стоките се транспортират от България. Това има отношение относно задължението или не за начисляване и внасяне на ДДС на тези продажби.
  • Всички разходни документи имащи отношение към вашата дейност.
  • Банкови движения по фирмените сметки
  • Отчети от PayPal или други платежни системи

Какви осигурителни задължения имате като собственик на фирмата?

Като собственик и управител на фирма имате задължение за подаване на ежемесечни осигурителни декларации и плащане на осигуровки. При най-масовият случай, собствениците избират да се осигуряват като самоосигуряващи се лица, без да получават ежемесечно възнаграждение. Тук осигуровките се изчисляват на база минималната работна заплата за страната, която за 2021г. е 650лв. Като сума минимума който дължите на месец е около 180лв. При определени условия има и по-изгодни начини на осигуряване, но това зависи вече от обема на вашите продажби и финансовите резултати, които генерирате. Ако извършвате дейността като ООД изрично задължение за осигуряване има само Управителя на дружеството.

Има определени случаи, при които не дължите осигуровки като например:

  • Ако се осигурявате на максималният осигурителен доход на друго място /по трудов договор или в друга фирма/. За 2021г. максималният осигурителен доход е 3 000лв. Има и вариант, при който ако се осигурявате на малко по ниска от тази сума, да се доосигурявате само с разликата до 3 000лв.
  • Ако сте собственик на няколко фирми, осигуровки дължите само в една от тях. В останалите извършвате само дейност без осигуряване.

Търговията в Etsy може да бъде много дохододоносен бизнес модел за онези от вас, насочени в продажбата на определен тип стоки, които са асоциирани основно с тази платформа, но за целта трябва да сте сигурни, че развивайки този тип дейност, спазвате и всички законови и нормативни изисквания.

Предлагаме ви да закупите нашето подробно Онлайн ръководство, както и да разберете повече за допълнителните услуги, които ще получите след това от ТУК

Ръководство за Търговия чрез Etsy – Счетоводство и данъци