Един от най-големите световни Маркетплейси за електронна търговия безспорно е eBay. Много Търговци, решават да продават именно там своите стоки, заради милионите потенциални клиенти и всички други предимства, които предлага. В настоящата статия ще разгледаме основните моменти свързани с считоводството и данъчното облагане на този вид търговска дейност.

Какво е нужно за да стартирате продажби в eBay?

Голяма част от бъдещите търговци решават да пробват първоначално, продавайки като физически лица без фирми и без регистрация на свободна професия. Това не е съвсем законосъобразно, но ако го направите за много малък период /само за проба/, ако реализирате сравнително малки обороти и в края на годината подадете Годишна Данъчна Декларация, в която да обложите тези доходи, това може да е допустимо като вариант. Ако обаче сте решили сериозно да се занимавате с тази дейност и искате да сте изрядни пред данъчните власти, то ще е необходимо да изпълните следните стъпки:

  1. Регистрация на фирма. Ако ще извършвате дейността сам ви е необходимо ЕООД, ако ще сте двама или повече съдружници в това начинание ще е необходимо да регистрирате ООД.
  2. Регистрация по ДДС – Преди още да сте стартирали дейността си трябва да регистрирате фирмата си по ДДС, при което ще получите т.нар. ДДС /VAT/ номер, който е необходимо да посочите при създаване на акаунтите си. ДДС регистрацията е необходима дори само поради факта, че използвате eBay като платформа, която за нашият пазар използва и издава фактури през немско дъщерно дружество.
  3. Създаване на фирмени акаунти – Навсякъде където се регистрирате, за използването на услуги свързани с дейността ви, трябва да използвате данните на фирмата и задължително VAT номера и. Не правете грешката да попълвате вашите лични данни като физическо лице, понеже в последствие тези разходи няма да ви се признаят, а е възможно и по този начин да платите ДДС, което използвайки фирмата ще избегнете. Определен тип фирмени акаунти подлежат на допълнителна регистрация в БНБ като PayPal, Revolut Transferwise и др.

Месечни задължения свързани със счетоводното отчитане на дейността ви:

За да може да бъде водено коректно счетоводство на вашият бизнес трябва да предоставите на обслужващата ви фирма определени документи всеки месец, основните от които са:

  • Финансов отчет от eBay, отразяващ цялостното движение по акаунта
  • Всички разходни документи имащи отношение към дейността.
  • Банкови движения по фирмените сметки
  • Отчети от използвани платежни системи

OSS регистрация

Ако реализирате продажби към данъчно незадължени лица /това са физически лица или фирми без VAT номер/ в ЕС в размер на 10 000 Евро или повече, в рамките на календарната година, задължително подлежите на регистрация по специален режим OSS. При него при последващите продажби към такъв тип клиенти ще трябва да се начислява и внася ДДС по ставката на държавата на клиента и това де се декларира с допълнителна ДДС декларация, подавана на тримесечие.

Осигурителни задължения като собственик на фирма

Като собственик и управител на фирма имате задължение за подаване на ежемесечни осигурителни декларации и плащане на осигурителни вноски. Най-разпространеният начин на осигуряване е като т.нар. самоосигуряващи се лица. Тук осигуровките се изчисляват на база минималната работна заплата за страната, която за 2022г. е 710лв. Като сума минимума който дължите на месец е около 200лв. При определени условия има и по-изгодни начини на осигуряване, но това зависи вече от обема на вашите продажби и финансовите резултати, които генерирате. Ако извършвате дейността като ООД изрично задължение за осигуряване има само Управителя на дружеството.

Има определени случаи, при които не дължите осигуровки като например:

  • Ако се осигурявате на максималният осигурителен доход на друго място /по трудов договор или в друга фирма/. За 2022г. максималният осигурителен доход е 3 400лв. Има и вариант, при който ако се осигурявате на малко по ниска от тази сума, да се доосигурявате само с разликата до 3 400лв.
  • Ако сте собственик и Управител на няколко фирми, осигуровки дължите само в една от тях. В останалите извършвате само дейност без осигуряване.

Безспорно Ebay е платформа, която предоставя множество възможности за онлайн търговия. Като цяло при този тип дейност има специфични законови изисквания и нормативна уредба, които трябва много добре да се познават и спазват, за да сте сигурни, че сте изрядни пред данъчните власти и няма да бъдете санкционирани при евентуални проверки. За подробни консултации свързани с този тип търговия не се колебайте да се свържете с нас от ТУК.

Предлагаме ви и да закупите нашето подробно Онлайн ръководство, както и да разберете повече за допълнителните услуги, които ще получите след това от ТУК

Търговия в Ebay – Счетоводство и Данъчно облагане

Търговия чрез eBay – Счетоводство аспекти