Общи положения

За да отговорим на този въпрос нека първо да разясним какво всъщност означава понятието дълг. В най-общият случай това са чужди средства, които ние сме получили и сме решили да използваме за постигането на определени от нас цели, като тези средства ние трябва да върнем за определен период от време и то заедно с дължимата за това лихва. Има различни институции, от които можем да получим такива средства но най-масовият и най-често срещан случай, който именно и ще разгледаме, е получаването на кредит от дадена банка.

Какво е „добър“ дълг?

Много хора неправилно възприемат тегленето на кредит като задължително нещо лошо и неправилно. Това обаче не е точно така. Важното е какво правим и как използваме получините от банката средства. Именно това определя дали нашият „дълг“ към нея ще бъде добър или лош за нас. Ако съумеем правилно да използваме тези получени средства и да ги вложим или инвестираме в закупуването на активи, които ни носят по-голяма даходност от колкото са нашите вноски за погасяване на полученият кредит – то тогава за нас това би бил т.нар. добър дълг т.е ние ще сме съумели правилно да използваме тези средства и дори да реализираме печалба без напрактика да сме вложили никакви лични пари за това /използвали сме парите на банката/. Има различни възможности в това къде и как да се вложат тези пари – в бизнес, в недвижими имоти, финансови активи и др. Важното е да успеем да спечелим повече, от колкото трябва да върнем.

Кога нашият дълг е „лош“?

В обратният случай ако изтеглим пари, с които просто привидно да повишим стандарта си на живот и ги вложим в закупуване на т.нар. Пасиви, или това са стоки и услуги, които не ни носят никаква доходност и се обзценяват много бързо след покупката им, то ние ще имаме нашият „лош дълг“. Примери за такива стоки има много – някоя скъпа вещ, екзотична почивка в чужбина, нова техника, дрехи, козметика и т.нат. Така ние само привидно демонстрираме повишен стандарт на живот, но истината е че всъщност реално ставаме по-бедни защото трябва да върнем много повече от колкото сме изтеглили, без от това да сме успели да изкараме какъвто и да било доход. Много често хората прибягват до теглене на нов кредит с който да покрият стария, отново дават парите за покупка на изброените пасиви и така попадат в един порочен кръг на заеми и дългове, от който със всеки следващ път все по трудно успяват да излязат.

В Заключение

За това нашият съвет към вас е винаги правете разлика между добър и лош дълг. Използвайте получените чужди средства само за закупуването на Активи и се стремете да ги влагате така, че да получите ваъзможно най-голяма доходност. Не теглете кредити и не влагайте пари, които не са ваши в закупуването на Пасиви /това правете само с ваши лични средства/, защото рискувате да влезете в една „спирала“ от която е възможно да загубите и то много.