Ако сте решили да стартирате даден бизнес, то на вас ви трябва фирма, чрез която да извършвате дейността си. Първото нещо, което е нужно да направите е да изберете името и. За да избегнете бъдещи проблеми и откази от страна на Агенцията по вписванията, което би довело до загуба както на време, така и на пари, трябва да знаете как да проверите дали даденото име е свободно или не. Ще ви покажем как бързо и лесно да стане това в няколко стъпки:

 1. Влезте в сайта на Търговският регистър от ТУК
 2. Влезте в меню СПРАВКИ
 3. От там влезте в меню ПРАВА ВЪРХУ ФИРМА/НАИМЕНОВАНИЕ
  Меню Права върху фирма/наименование от ТР

  Меню Права върху фирма/наименование от Търговски регистър

 4. В празното поле Фирма/ Наименование въведете името, което сте избрали за вашата фирма. Не забравяйте да посочите и кода или сбора на цифрите в полето отгоре. След което натиснете бутона Търси
  Поле Наименование на фирма от ТР

  Поле Наименование на фирма от Търговския регистър

 5. В излезлите отдолу резултати потърсете дали фигурира името, което сте избрали
  Резултати от поле фирма/наименование от ТР

  Резултати от поле фирма/наименование от Търговския регистър

Ако намерите името, което сте избрали, това означава, че то е заето и е регистрирано вече от някой друг и е нужно да изберете ново. Ако не го откриете, тогава името е свободно и спокойно можете да регистрирате вашата фирма с него. Обърнете внимание, че понякога, когато резултатите са повече, се показват на няколко страници. Прегледайте всички за да сте напълно сигурни. Трябва също така да внимавате тъй като понякога може да ви бъде отказана регистрация, ако сте избрали име което е прекалено сходно с вече съществуващо такова.

За да си спестите главоболия и проблеми може да се обърнете към професионалисти, които да свършат всичко вместо вас. Ние от Финансово-Счетоводна Къща СКОДИ предлагаме БЕЗПЛАТНО услугата по регистрация на вашата фирма. Повече за това наше предложение можете да научите ТУК.

Бончо Янчев
Асистент одитор
Финансово – Счетоводна къща СКОДИ
https://skodi.net/